Управління освіти
       • Керівництво
       • Підрозділи управління
       • План роботи. Звіти. Колегії
       • Державні закупівлі
       • Бюджет
       • Прозорість та інформаційна           відкритість закладів освіти
       • Документи, розпорядження,
          листи

       • Накази
       • Кадри
       • Вакансії
       • Очищення влади (люстрація)
       • Запобігання корупції
       • Освіта для дітей з тимчасово
          окупованих територій


      • Учитель року
      • Атестація
      • Педагогічна майстерня
      • Інноваційна діяльність
      • Інклюзія. Безбар'єрне
         середовище

      • Партнерство в освіті
      • Методична допомога
      • Олімпіади. МАН. Конкурси
      • ЗНО, ДПА

   Інклюзивно-ресурсний центр № 4
   Інклюзивно-ресурсний центр № 13
   Районна профспілка освітян

    Школи, лiцеї, гiмназiї, НВК
    Дошкільні навчальні заклади
    Позашкiльнi заклади
    РАДА «ДНІПРО»

    Інформаційна лінія
    Об'яви
    Книга відгуків

    Звернення громадян

    Національно-патріотичне    виховання юного покоління

    Контакти:

Поштова адреса:
02105,  м. Київ-105,
пр. Миру, 6-А
Тел.: +38(063)319-78-00
Email: dniprosvita@kmda.gov.ua


Міністерство освіти і науки України

Київська міська державна адміністрація

Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Дніпровська районна влада

Нова українська школа

Київський університет імені Бориса Грінченка

Інститут післядипломної освіти

Освітня карта Києва

Київський Палац дітей та юнацтва

Український центр оцінювання якості освіти

Київська Мала академія наук

Україна – НАТО

Консультації з громадськістю

Сучасні заклади освіти - 2024



На головну На головну  
Зробити початковою Зробити початковою  
Додати у вибране Додати у вибране  
Інформатика 2015-2016 н.р.

                            Вчителям Інформатики!
                                   Щановні колеги!
1.    17 травня, на факультеті Інформатики Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова (вул. Пирогова,9), ауд. № 340  о 15.30 відбудеться заключна сесія відділення Комп'ютерних наук Київської МАН та нагородження учасників ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів МАН. Запрошуються учні, вчителі, наукових керівників, методистів, батьків. Для довідок: керівник відділення Валентина Дем'яненко (+380503874906)

2.    Надаю посилання на сайт МОН для ознайомлення з навчальними програмами з предметів для 10-11 класів, що доопрацьовані відповідно до наказу МОН від 08.02.2016 та винесені на громадське обговорення.
http://mon.gov.ua/citizens/zv’yazki-z-gromadskistyu/konsultacziyi-z-gromadskistyu/gromadske-obgovorennya-2016.html
    Зауваження та пропозиції можна надсилати до 15 травня 2016 року   на електронні адреси, вказані у файлах з навчальних програм.

3.    26–27 квітня 2016 року у місті Харкові було проведено Всеукраїнський семінар методистів (завідувачів кабінетів) інформатики обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти «Актуальні питання навчання інформатики в базовій школі: моделювання, алгоритмізація, програмування».
    Cемінар проведено у зв'язку із запровадженням нової навчальної програми курсу «Інформатика, 5–9 класи загальноосвітніх навчальних закладів (для учнів, які вивчали інформатику в 2-4 класах)», затверджену наказом Міністерства освіти і науки України від 02.02.2016 № 73 і опубліковану на сайтіmon.gov.ua.
    Істотне збільшення навчальних годин на вивчення основ теорії алгоритмів і програмування не є простим поверненням до попередньої версії викладання, бо автори програми сподіваються на реалізацію подійно- та об'єктно-орієнтованого підходу. У зв'язку з цим є нагальна необхідність для всіх вчителів інформатики ознайомитися: з самою програмою та матеріалами семінару, що стосуються саме запровадженню нової програми й викладанню за новими підручниками (перша половина першого дня і друга половина другого дня).
    На жаль, програма проведення семінару не передбачала формулювання й обговорення проблемних питань впровадження нової програми. Сподіваємося, на серпневій конференції (нараді, вебінарі) буде можливість обговорити такі проблеми з авторами програми.
    У найближчі роки тематика випускних робіт на курсах удосконалення вчителів інформатики в ІППО буде стосуватися саме актуальних питань навчання інформатики у базовій школі: моделювання, алгоритмізація, програмування, причому різними мовами і в різних середовищах. Перед вибором теми випускної роботи при реєстрації на курси удосконалення бажано попередньо ознайомитися з основами однієї з мов програмування С++, Java, php, python, ruby та роботою у середовищі Lazarus або Eclipse, щоб вибрати найпривабливішу тему із запропонованих. 

                                                         Вчителям Інформатики
    Вітаю Вас із завершенням проведення олімпіад з інформаційних технологій! Усі результати - на сайтах kievoi та kievoit.
    Чекаю від Вас пропозицій щодо персонального складу журі на олімпіади з ІТ в усіх номінаціях  на наступний навчальний рік. Пропозиції надсилати на мою електронну пошту rudykob@gmail.com у такому форматі:
прізвище, ім'я, по батькові, район, повна назва школи, адреса електронної пошти, номери контактних телефонів.
    Умови (безоплатної) роботи: у день проведення  (субота чи неділя) з 16 до 23 години у приміщенні по вул. М.Тимошенка 13Б + (можливо) як відповідальний за апеляцію там само у наступний понеділок з 15.30 до 19 години (буває, й раніше, буває без апеляцій).
    З повагою,
    Олександр Рудик

  Вчителям Інформатики, заступникам директорів з НВР та учасникам ІІ районного етапу олімпіади «Сходинки до Інформатики» серед учнів 4-х класів 
   До уваги учасників районної олімпіади «Сходинки до Інформатики» серед учнів 4-х класів, вчителів інформатики, батьків!
    Відповідно до Наказу РУО № 131 від 16.03.2016 олімпіада відбудеться 09 квітня 2016 року в приміщені НВК «Домінанта» (вул. Юності, 1) початок в 10:00, реєстрація учасників з 09-30, закінчення олімпіади 11:00.
    Учнів (учасників олімпіади) супроводжують вчителі та залишаються на олімпіаді проводячи її. Після закінчення олімпіади вчителі обов’язково супроводжують дітей назад до своєї школи де їх забирають батьки!!!
    Олімпіада проводиться за завданнями методичної ради вчителів інформатики району та мають подібний зміст до завдань у прикріпленому документі тут.

                                               Вчителям Інформатики
    Авторський колектив Всеукраїнської учнівської Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій оголошує про прийом заяв на входження до складу журі змагання. Відповідно до Правил проведення Всеукраїнської учнівської Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій, журі Олімпіади формують з фахівців відповідного профілю з числа наукових працівників академічних установ та вищих навчальних закладів, викладачів, учителів, методистів, студентів вищих навчальних закладів України, працівників освітніх компаній та компаній галузі інформаційних комунікаційних технологій, а також фахівців, що в минулому неодноразово брали участь в роботі журі Олімпіади. Подати заяву на розгляд авторського колективу Інтернет-олімпіади можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1w362bl4H8Tb5sbudTMLY
_xtfYuFsufLFiVsmsch73j4/viewform
Запрошують до співпраці також випускників середніх загальноосвітніх навчальних закладів. Членам журі Інтернет-олімпіади 2015/2016 навчального року заповнювати заяву не потрібно. Авторський колектив Всеукраїнської учнівської Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій оголошує про прийом заяв на входження до складу журі змагання. Відповідно до Правил проведення Всеукраїнської учнівської Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій, журі Олімпіади формують з фахівців відповідного профілю з числа наукових працівників академічних установ та вищих навчальних закладів, викладачів, учителів, методистів, студентів вищих навчальних закладів України, працівників освітніх компаній та компаній галузі інформаційних комунікаційних технологій, а також фахівців, що в минулому неодноразово брали участь в роботі журі Олімпіади. Подати заяву на розгляд авторського колективу Інтернет-олімпіади можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1
w362bl4H8Tb5sbudTMLY_xtfYuFsufLFiVsmsch73j4/viewform Запрошують до співпраці також випускників середніх загальноосвітніх навчальних закладів. Членам журі Інтернет-олімпіади 2015/2016 навчального року заповнювати заяву не потрібно.
З повагою,
Олександр Рудик

Всеукраїнські учнівські олімпіади з інформатики та інформаційних технологій, київські учнівські олімпіади з веб-дизайну, комп’ютерної графіки та комп’ютерної анімації проводиться щороку серед учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів. Вся інформація про умови проведення, участь та результати  олімпіад з інформатики та інформаційних технологій знаходиться на сайтах:
“Київські учнівські олімпіади з інформатики”
“Київські учнівські олімпіади з інформаційних технологій”

 Пояснення щодо підготовки, проведення та орієнтовні завдання олімпіади з Інформатики (програмування)

 Пояснення щодо підготовки, проведення та орієнтовні завдання олімпіади з Інформаційних технологій у номінації «Веб-дизайн»

 Пояснення щодо підготовки, проведення та орієнтовні завдання з олімпіади з Інформаційних технологій у номінації «Офісні технології»

  Пояснення щодо підготовки, проведення та орієнтовні завдання з олімпіади з Інформаційних технологій у номінації «Комп’ютерна графіка»

  Пояснення щодо підготовки, проведення та орієнтовні завдання з олімпіади з Інформаційних технологій у номінації «Комп’ютерна анімація»

ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо вивчення інформатики
у 2015-2016 навчальному році.

Лист Міністерства освіти і науки України 26.06.2015 р. №1/9-305 "Про вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році"
http://teach-inf.at.ua/dok/list_mon_metodichni_rekomendaciji_2015-2016.zip

Залишаються актуальними методичні рекомендації Міністерства щодо організації навчально-виховного процесу і вивчення базових дисциплін попередніх років. Тексти методичних рекомендацій розміщені на сайті МОН
(http://old.mon.gov.ua/ua/often-requested/methodical-recommendations)
та в Інформаційних збірниках Міністерства освіти і науки відповідних років.

 

2 клас

Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу в початкових класах ЗНЗ в 2013-2014 н.р.
http://teach-inf.at.ua/load/0-0-1-590-20

Все для проведення уроків інформатики в 2 класі (плани-конспекти, презентації, наочності, підручники та ін.) 
http://teach-inf.at.ua/load/dlja_urokiv/2_klas_nove/55

 

3 клас

Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу в початкових класах ЗНЗ (а саме інформатики) в 2014-2015 н.р.
http://teach-inf.at.ua/images/n_p/informatyka_3.docx

Все для проведення уроків інформатики в 3 класі (плани-конспекти, презентації, наочності, підручники та ін.)  
http://teach-inf.at.ua/load/dlja_urokiv/3_klas_nove/63

 

4 клас

Особливості вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році (а саме інформатики в 4 класі) в 2015-2016 н.р 
http://teach-inf.at.ua/dok/rekomendaciji_informatika_4_klas.docx

Все для проведення уроків інформатики в 4 класі (плани-конспекти, презентації, наочності, підручники та ін.) 
http://teach-inf.at.ua/load/dlja_urokiv/4_klas/72

 

5 клас

Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу у 5-х класах ЗНЗ і вивчення базових дисциплін в основній школі у 2013-2014 н.р.
http://teach-inf.at.ua/load/kabinet_informatiki/metodichni_rekomendaciji/metodichni_
rekomendaciji_shhodo_organizaciji_navchalno_vikhovnogo_procesu_u_5_kh
_klasakh_znz_i_vivchennja_bazovikh_disciplin_v_osnovnij_shkoli/54-1-0-589

Все для проведення уроків інформатики в 5 класі (плани-конспекти, презентації, наочності, підручники, інструкції до практичних робіт та ін.)
http://teach-inf.at.ua/load/dlja_urokiv/5_klas_nove/56

 

6 клас

Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу у 6-х класах ЗНЗ і вивчення базових дисциплін в основній школі у 2014-2015 н.р.
http://teach-inf.at.ua/images/n_p/informatyka_6.docx

Все для проведення уроків інформатики в 6 класі (плани-конспекти, презентації, наочності, підручники, інструкції до практичних робіт та ін.)
http://teach-inf.at.ua/load/dlja_urokiv/6_klas_nove/66

 

7 клас

Особливості вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних  закладах  у 2015/2016 навчальному році (а саме інформатики в 7 класі) в 2015-2016 н.р.
http://teach-inf.at.ua/dok/rekomendaciji_informatika_7_klas.docx

Все для проведення уроків інформатики в 7 класі (плани-конспекти, презентації, наочності, підручники, інструкції до практичних робіт та ін.)
http://teach-inf.at.ua/load/dlja_urokiv/7_klas/77

 

9-11 класи

Навчальний предмет «Інформатика» у 2015/2016 навчальному році вивчатиметься учнями у 9-х класах – за Типовими навчальними планами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими наказом МОН України № 132 від 23.02.2004, зі змінами, внесеними наказом МОН України № 66 від 05.02.2009. У 10-11-х класах – за Типовими навчальними планами загальноосвітніх навчальних закладів ІІІ ступеню, затвердженими наказом МОН України від 27.08.2010 № 834.

У 9 класах «Інформатика» вивчатиметься за програмою авторів І.О. Завадського, Ю.О. Дорошенка, Ж.В. Потапової із розрахунку 1 година на тиждень. 

ІНФОРМАТИКА. Навчальна програма для 9 класів загальноосвітніх навчальних закладів (І.О. Завадський, Ю.О. Дорошенко, Ж.В. Потапова)
http://teach-inf.at.ua/load/kabinet_informatiki/navchalni_
programi/navchalna_programa/39-1-0-4

Ця програма розрахована на учнів, які до 9 класу не вивчали інформатику. Якщо вивчення інформатики здійснювалося до 9 класу, то обов’язково мають бути вивчені ті теми і питання програми, які не вивчалися раніше або вивчалися в обсязі, що не забезпечив рівень навчальних досягнень учнів, визначений державною програмою. Крім того, обов’язковим є виконання всіх практичних робіт, передбачених програмою.

У класах, де вивчення інформатики розпочиналося раніше 9 класу, вивільнені навчальні години або додаткові навчальні години, взяті з варіативної складової навчальних планів, можуть бути використані на збільшення часу для вивчення окремих тем курсу або на поглиблене вивчення тем «Основи Інтернету», «Основи комп’ютерної графіки» чи інших за програмами курсів за вибором.

Методичні рекомендації щодо вивчення інформатики в 9 класах надруковано у Інформаційному збірнику МОН, №№ 19-21, 2009 р.

У 10 і 11 класах (для всіх профілів, крім інформаційно-технологічного профілю) вивчення інформатики здійснюється за двома рівнями – рівень стандарту (із розрахунку 1 година на тиждень у 10 та 11 класах) та академічний рівень (із розрахунку 1 година на тиждень в 10 класі та 2 години на тиждень в 11 класі). Програми вивчення інформатики в цих класах за відповідними рівнями затверджені наказом Міністерства від 28.10.2010 № 1021 можна скачати нижче:

Програма для рівня стандарт. 10-11 клас
Інформатика. Навчальна програма для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Рівень стандарту. Використовується, якщо в навчальному плані на інформатику відводиться по 1 годині в 10 та 11 класі (Опубліковано на сайті МОН).
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/10_inf_st.doc

Програма для академічного рівня. 10-11 клас
Інформатика. Навчальна програма для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Академічний рівень. (Опубліковано на сайті МОН). Використовується, якщо в навчальному плані на інформатику відводиться 1 година в 10 класі та 2 години в 11 класі.
http://teach-inf.at.ua/load/kabinet_informatiki/navchalni_
programi/havchalna_programa_10_11_klasi/39-1-0-183

Програма для поглибленого вивчення. 10-11 клас
«Навчальна програма поглибленого вивчення інформатики для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів» (Опубліковано на сайті МОН).
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/10_inf_pogl.doc

Якщо деякі теми або питання програми вивчалися в попередніх класах в обсязі, що забезпечує рівень навчальних досягнень учнів, визначений відповідною державною програмою, то ці теми і питання можуть вивчатися на рівні повторення, узагальнення і систематизації. Вивільнені при цьому години можуть бути використані на збільшення часу на вивчення інших тем курсу або на вивчення курсів за вибором.

Методичні рекомендації щодо вивчення інформатики в 10 класах надруковано у Інформаційному збірнику МОН, № 25-27, 2010 р., щодо вивчення в 11-х класах у Інформаційному збірнику МОН, № 22-24, 2011 р.

Профільне вивчення інформатики

Організація профільного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах здійснюється на основі Концепції профільного навчання у старшій школі.

Згідно Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою технологічного напряму інформаційно-технологічного профілю (наказ Міністерства освіти і науки України від 27.08.2010 р. № 834 «Про затвердження Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів ІІІ ступеню», додаток 10) профільне вивчення інформатики відбувається в 10-11 класах і здійснюється із розрахунку 5 годин на тиждень.

Вивчення інформатики у класах інформаційно-технологічного профілю здійснюватиметься за програмою авторів Т.П. Караванова, В.П. Костюков, І.О. Завадський, www.mon.gov.ua. Автори програми пропонують навчальний матеріал розподілити на 2 змістові лінії: інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) і основи алгоритмізації та програмування (ОАП), вивчаючи їх паралельно.

Програма профільного рівню (Інформаційно-технологічний профіль) 10-11 клас         http://teach-inf.at.ua/navch_prog/10_prof_riven.doc
Дана програма розроблена відповідно до Типового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання технологічного напряму інформаційно-технологічного профілю [1], Додаток 10. (Опубліковано тільки на сайті МОН)

При паралельному вивченні двох змістових ліній у журналі доцільно вести окремі сторінки для запису уроків і обліку рівня навчальних досягнень учнів для кожної з двох змістових ліній: інформатика (ІКТ) та інформатика (ОАП), а семестрові оцінки виставляти на сторінці однієї з ліній за підсумками усіх тематичних оцінок за семестр з обох змістових ліній.

Згідно з листом МОНмолодьспорту № 1/9-399 від 23.05.12 «Про навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів на 2012/2013 навчальний рік», у гімназіях, ліцеях, колегіумах години відведені на технологічну освіту в 8-11 класах можуть використовуватися для вивчення інформаційних технологій (веб-дизайн, комп’ютерне моделювання, комп’ютерна графіка тощо).

При вивченні інформатики в 10 і 11 класах інформаційно-технологічного профілю за цією програмою потрібно використовувати базові підручники «Інформатика. 10 (11) клас. Академічний рівень, профільний рівень» та навчальні посібники для курсів за вибором, а також навчальні посібники, збірники завдань, робочі зошити та іншу навчально-методичну літературу, наведену в переліку навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України для використання в основній і старшій школі у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням українською мовою у 2012/13 навчальному році. Орієнтовний зв’язок програми з курсами за вибором наведено у Пояснювальній записці до програми.

Зокрема, при вивченні ОАП доцільно використовувати такі навчальні посібники:
- Т.П. Караванова «Інформатика: основи алгоритмізації та програмування. 777 задач з рекомендаціями та прикладами». Навч. посіб. для 8-9 кл. із поглибленим вивченням інформатики. – К.: Генеза, 2009. – 286 с.: іл.
- Т.П. Караванова «Інформатика: методи побудови алгоритмів та їх аналіз. Необчислювальні алгоритми». Навч. посіб. для 9-10 кл. із поглибленим вивченням інформатики. – К.: Генеза, 2007. – 216 с.: іл.
- Т.П.Караванова «Інформатика: методи побудови алгоритмів та їх аналіз. Обчислювальні алгоритми». Навч. посіб для 9-10 кл. із поглибленим вивченням інформатики. – К.: Генеза, 2009. – 336 с.: іл
- І.О. Завадський, Р.І. Заболотний «Основи візуального програмування». Навчальний посібник. – К.: Видавнича група BHV, 2011.

Наводимо перелік програм курсів за вибором, рекомендованих МОНмолодьспорту:

- Програма курсу за вибором «Основи комп’ютерної графіки» (авт. Ю.О. Дорошенко, І.О. Завадський), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/osn_komp_graf_programm.pdf
- Програма курсу за вибором «Основи веб-дизайну» (авт. І.О. Завадський, Н.С. Прокопенко), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки» К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/web_des_programm.pdf
- Програма курсу за вибором «Сучасні офісні інформаційні технології» (авт. Ю.О. Дорошенко, В.В. Лапінський, Л.А. Карташова), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/sych_oficce.pdf
- Програма курсу за вибором «Основи візуального програмування» (авт. І.О. Завадський), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/viz_pr_programm.pdf
- Програма курсу за вибором «Інформаційні технології проектування» (авт. Ю.О. Дорошенко), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/inf_teh_proekt.pdf
- Програма курсу за вибором «Основи комп’ютерної безпеки» (авт. В.П. Пасько, Н.С. Прокопенко), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/osn_komp_bezp.pdf
- Програма курсу за вибором «Основи Інтернету» (авт.. Ю.О. Дорошенко, І.О. Завадський, Н.С. Прокопенко), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки» К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/osn_inet_programm.pdf
- Програма курсу за вибором «Основи створення комп’ютерних презентацій» (авт. І.О. Завадський, Н.С. Прокопенко, Т.Г. Проценко), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, 2009;    http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/osn_komp_prezent_programm.pdf
- Програма курсу за вибором «Місrosoft Excel у профільному навчанні» (авт. А.П. Забарна, Ю.В. Триус, І.О. Завадський), Збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/osn_exel.pdf
- Програма курсу за вибором «Інформаційний працівник» (авт. В.П. Костюков, Є.В. Мотурнак), збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, 2009;
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/inf_prats_programm.pdf
- Програма курсу за вибором «Основи алгоритмізації та програмування» для організації профільного навчання у старших класах загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Т.П. Караванова, В.П. Костюков)
(www.itosvita.ucoz.ua/index/navchalni_programi/0-6).
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/kyrsu/osn_alg.doc
-  Програма курсу за вибором «Основи баз даних» (авт. І.О. Завадський) (www.zavadsky.at.ua).
 Програма курсу за вибором "Основи апаратного та програмного забезпечення роботи комп'ютера" (автри Ю.В. Бойко, М.О. Войцеховський, С.М. Дзюба) - Газета "Інформатика" № 5 березень 2012р.
-  Програма курсу за вибором "Основи прогамування на C#" (автори М.О. Войцеховський, Т.Г. Проценко) - Газета "Інформатика" № 7 квітень 2012р.
-  Програма курсу за вибором «Інформаційні технології у бізнесі» для учнів 10—11 класів інформаційно-технологічного та технологічного профілів.(втори С.М. Дзюба, О.О. Заставнюк, М.О. Войцеховський) - Газета "Інформатика" № 9 травень 2012р.
- Програма курсу за вибором «Інформаційні технології проектування. основи автоматизованого проектування» для учнів 10—11 класів інформаційно-технологічного профілю (С.М. Дзюба, В.А. Пасічник)- Газета "Інформатика" № 9 травень 2012р.

Поглиблене вивчення інформатики

Поглиблене вивчення інформатики передбачається у 8-11 класах. Програма поглибленого курсу (авт. Т.П. Караванова, В.П. Костюков) складається з двох частин: 

Навчальної програми поглибленого вивчення інформатики для учнів 8-9 класів ЗНЗ
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/inform-new.doc
Напрям - технологічний, профіль інформаційно-технологічний (Опубліковано тільки на сайті МОН)

Програма для поглибленого вивчення 10-11 клас
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/inf_pogl.doc
«Навчальна програма поглибленого вивчення інформатики для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів» (Опубліковано на сайті МОН та в збірнику)

які разом утворюють єдину цілісну програму. Зміст навчання за цією програмою передбачає вивчення двох паралельних змістових ліній – інформаційно-комунікаційні технології і основи алгоритмізації та програмування, які є взаємопов’язаними і послідовно узгодженими.

При поглибленому вивченні інформатики потрібно використовувати підручники з інформатики для 9-11 класів, що отримали гриф МОНмолодьспорту та іншу навчально-методичну літературу, рекомендовану або схвалену Міністерством, зокрема навчальні посібники з ОАП, вказані вище.

Вивчення інформатики у 8 класі

Вивчення інформатики може також здійснюватися у 8 класі. Його метою є оволодіння учнями 8 класу інформаційно-комунікаційними технологіями для їх широкого застосування в навчальній, дослідницькій та повсякденній діяльності, використання для розвитку розумових і творчих здібностей учнів, а також для професійної орієнтації учнів, сприяння вибору ними напряму профільного навчання у старшій школі.

Для організації вивчення інформатики у 8 класі можливо використовувати варіативну складову навчальних планів, впроваджуючи курси за вибором, факультативи з ІКТ. При цьому потрібно дотримуватись принципів наступності та неперервності. Тобто вивчення інформатики повинно здійснюватися цілісно, послідовно, безперервно протягом кількох років, курси повинні взаємодоповнювати та поглиблювати один одного за змістом.

Для вивчення інформатики у 8 класі можна використовувати такі навчально-методичні матеріали:
           • Навчально-методичний комплект «Шукачі скарбів» для 5-8 класів (авт. О.В. Коршунова), до якого входять:
          – програма для 5-8 класів http://teach-inf.at.ua/navch_prog/Shuk_sk_5-8.doc;
          – навчально-методичний посібник «Інформатика» для вчителів (5 і 6 класи);
          – навчальні посібники «Інформатика» (5 і 6 класи);
          – робочі зошити «Інформатика» для учнів (5 і 6 класи);
          – комп’ютерна навчальна програма «Скарбниця знань. ІІ рівень» для 5-8 класів
http://teach-inf.at.ua/load/programi/rizne/skarbnicja_znan_ii_riven_5_6_klasi/18-1-0-308.

Як окремі курси в рамках допрофільного вивчення інформатики можуть бути використані: 
      • курс «Основи робототехніки» (5-8 класи, укл. Д. І. Кожем’яка)
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/p_lego.pdf;
      • курс «Основи інформатики, 7-9 класи» (авт. В.В. Володін, І.Л. Володіна, Ю.О. Дорошенко, Ю.О. Столяров)
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/osnovy_inform7-9.zip;
      • «Інформатика. Єдиний базовий курс. 7-9 класи» (авт. О.П. Пилипчук, І.І. Сальнікова, Є.А. Шестопалов)
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/prog7-9_aspekt.do;
      • курс для факультативних занять і підготовки до олімпіад учнів 7-9 класів «Основи програмування» (авт. С.Д. Вапнічний, В.В. Зубик, В.А. Ребрина)
www.sites.google.com

Методичні рекомендації з викладання цих пропедевтичних курсів наведено у Інструктивно-методичному листі про викладання інформатики у 2010/11 навчальному році
http://teach-inf.at.ua/navch_prog/recom/i-m_list_inf_2010_2.doc.

Про організацію викладання інформатики та використання НКК

При викладанні інформатики у всіх класах учитель самостійно добирає засоби та методи подання навчального матеріалу, визначає форму проведення практичних робіт (робота з елементами досліджень, спільна робота в Інтернеті, лабораторні роботи, проектні роботи, практикуми тощо). Використовувати в процесі навчання інформатики можна тільки те навчальне програмне забезпечення і навчально-методичну літературу, яке рекомендоване МОНмолодьспортом. Щодо іншого програмного забезпечення (операційна система, офісні програми, графічні редактори, програми опрацювання аудіо та відео тощо): дозволено використання такого програмного забезпечення, яке гарантує виконання навчальної програми й еквівалентне тому, що перелічене в орієнтовних переліках навчальних програм. Наприклад, Linux (Ubuntu чи Mint) + Libre Office + Gimp + Inkscape у поєднанні з іншим поширюваним Linux-сумісним ПЗ за вибором учителя.

З метою реалізації практичної спрямованості курсу інформатики, незалежно від профілю навчання, віку учнів комп’ютерна техніка повинна використовуватися на кожному уроці інформатики. При проведенні всіх навчальних занять з інформатики здійснюється поділ класів на дві групи, за наявності в кожній групі не менше 8 учнів (наказ МОН, від 20.02.2002 № 128).
У комп’ютерному класі робоче місце учня, яке призначене для роботи за комп’ютером, комплектується одномісним столом і стільцем (ДСанПіН 5.5.6.009-98 Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.1998, № 9)

Оскільки на етапах актуалізації, мотивації та безпосереднього вивчення теоретичного матеріалу уроку учням також може пропонуватися перегляд презентаційних матеріалів в електронному вигляді, виконання різноманітних завдань та вправ за комп’ютером, то структура проведення кожного уроку має бути ретельно спланована вчителем із урахуванням санітарно-гігієнічних норм, а саме:
      • безперервна робота з екраном ПК повинна бути не більше:
          – для учнів 10-11 класів на 1-й годині занять 30 хвилин, на 2-й годині занять — 20 хвилин;
          – для учнів 8-9 класів — 25 хвилин;
          – для учнів 6-7 класів — 20 хвилин;
          – для учнів 2-5 класів — 15 хвилин.
      • при виконанні практичних робіт, які повинні тривати більше максимально можливого часу безперервної роботи з екраном ПК, потрібно після закінчення цього часу зробити перерву в роботі з екраном ПК на 5 хвилин, виконати вправи для очей і після цього продовжити роботу, але не більше, ніж 10 хвилин.

Враховуючи, що інтенсивне використання комп’ютерних засобів у навчально-виховному процесі може вплинути на здоров’я учнів, потрібно використовувати різноманітні засоби для захисту учнів від негативного впливу технічних і програмних засобів. Перш за все це стосується показників мікроклімату в комп’ютерному класі, освітленості, яскравості і контрастності зображення на екрані монітора, його кольору, йонізуючого та нейонізуючого опромінення, рівня шуму та ін. Також це стосується обсягу навчальної інформації, інтенсивності та тривалості роботи за ПК, складності навчального предмета, якості та досконалості програмних продуктів, їхніх ергономічних, педагогічних, психогігієнічних властивостей та рівня «дружності» інтерфейсу користувача.

При організації навчально-виховного процесу і оснащенні навчального середовища в кабінеті інформатики слід користуватись «Положенням про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів» (затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2004 № 407).

Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 907 від 29.07.2011 «Про затвердження технічних специфікацій навчального комп'ютерного комплексу для кабінету інформатики, навчального комп'ютерного комплексу (мобільного) та інтерактивного комплексу (інтерактивної дошки, мультимедійного проектора) для загальноосвітніх навчальних закладів» затверджено вимоги до специфікації навчальних комп’ютерних комплексів закладів системи загальної середньої освіти. У навчально-виховному процесі не дозволяється використовувати програмне забезпечення та комп’ютерно-орієнтовані засоби навчання, створені з порушенням загально-дидактичних, психологічних, санітарно-гігієнічних й ергономічних вимог (наказ МОН від 02.12.2004 р. № 903 «Правила використання комп’ютерних програм у навчальних закладах»).

У зв’язку з активним використанням ресурсів Інтернет у навчально-виховному процесі постає нагальна потреба захисту дітей від інформації, яка несе загрозу їх морально-психічному здоров’ю. Під час проведення уроків і позакласних заходів з використанням мережі Інтернет потрібно не допускати можливості доступу учнів до сайтів, що містять жорстоку і аморальну інформацію. Інформуємо про безкоштовні фільтри та брандмауери:
      • Интернет Цензор
www.icensor.ru/soft/;
      • Список бешкоштовного програмного забезпчення, яке може замінити ліцензійні комерційні пакети, безкоштовні брандмауери
http://genomukr.ru/komp-juteri/20631-jaki-e-bezkoshtovni-brandmaueri.html;
      • Безпека сім’ї Windows Live
www.windows.microsoft.com/uk-UA/windows-live/essentials-other-programs.

Учителі інформатики повинні навчати учнів безпечному користуванню Інтернетом і радити батькам яким чином контролювати роботу дітей в Інтернеті вдома. Інформацію щодо безпеки дітей в Інтернеті можна отримати у посібниках, рекомендованих Міністерством, та на сайтах:
      • On-ляндія: Безпечна Web-країна
  http://disted.edu.vn.ua/media/bp/html/etusivu.htm;
      • Варто знати
www.google.com/intl/uk/goodtoknow/

 Ще деякі матеріали з виступів колег:

О.В.Коршунова. Шкільна інформатика в Україні сьогодні й завтра  http://www.slideshare.net/ippo-kubg/ss-52384502?related=3

О.Г Кузьмінська. Навчально-методичне забезпечення для занять з інформатики від творчої групи авторів під керівництвом Н.В.Морзе  http://www.slideshare.net/ippo-kubg/ss-52282943?related=1

С.М.Дзюба. Використання матеріалів навчальних академій Cisco та Oracle при вивченні інформаційних технологій  http://www.slideshare.net/ippo-kubg/cisco-oracle?related=2

Електронні підручники

МУЛЬТИМЕDIA. Завантажуй підручники для школи  http://mta.ua/stat/pidruchniki_dlya_shkoli?utm_source=FB&utm_medium=post&utm_campaign=pidruchnyky 

Підручники і посібники  http://portfel.at.ua/load/

Методист
О.Польовий



 

 

 




    Вхід для користувачів
Логін:    
Пароль:    
   

© 2009-2023. Інформаційна підтримка IT-SOURCE